Linkedintwitter logo silhouette 4Facebook Transparent

Wat doen wij

Onderwijs Research Dagen 2017 Antwerpen

Op 28, 29 en 30 juni 2017 vonden in Antwerpen de Onderwijs Research Dagen plaats.
Het thema was Onderwijs | Onderzoek met impact. Allen die in het brede onderwijsveld via kwaliteitsvol en innovatief onderwijs | onderzoek een impact beoogt te realiseren, kwamen bij elkaar. De ORD 2017 had als doel inspirerend zijn voor heel de onderwijspraktijk: voor leerkrachten, onderzoekers en beleidsmakers.

Door middel van symposia, paper presentaties, postersessies, keynotes en netwerk-lunches komt de onderwijspraktijk in aanraking met verschillend onderzoek. Dit jaar werd voor het eerst het Kom over de Brug programma georganiseerd, waarbij speciaal voor leerkrachten en beleidsmakers praktijkgericht onderzoek gepresenteerd werd.

Eén van de symposia die georganiseerd werd, ging over ‘Het functioneren van academisch georiënteerde leerkrachten voor de groep en in de basisschool’. Tijdens dit symposium werden onderzoeken gepresenteerd waarin gekeken is naar het pedagogisch-didactisch handelen van academici, hun rol in het team en het onderzoeksmatig handelen in de school en in de klas. Jan Baan, lid van de BAB, presenteerde het laatste onderzoek met als titel ‘Onderzoeksmatig werken door academisch opgeleide leerkrachten’. Het was een boeiend en inspirerend symposium. De meerwaarde van academici in het basisonderwijs en het belang van hun inzet in de onderwijspraktijk was hét gespreksonderwerp, waarbij vanuit verschillende perspectieven de onderzoeksresultaten besproken zijn.

Daarnaast presenteerde Hannah Bijlsma, voorzitter van de BAB, haar promotieonderzoek naar de effecten van het gebruik van leerling feedback op leerkrachtgedrag. Zij ontwikkelde aan de Universiteit Twente de IMPACT! app, een app die leerkrachten op een laagdrempelige en eenvoudige manier de mogelijkheid geeft om feedback te ontvangen van leerlingen. Zij onderzocht op wat voor manier leerkrachten hun handelen aanpassen als zij regelmatig feedback krijgen over hun lessen.
Ben je geïnteresseerd naar de onderzoeken of wil je meer weten over de Onderwijs Research Dagen? Mail naar Hannah: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op: https://www.uantwerpen.be/nl/congressen/ord2017/