Lid van de maand

Esther van den Berg

'Ik werk als academische leerkracht in het speciaal basisonderwijs en ik geniet van (de uitdaging van) het werken met deze doelgroep kinderen'.

 

 

Opleiding en loopbaan
Eigenlijk wist ik van kleins af aan al dat ik de pabo wilde gaan doen, want ‘het is zo leuk om met kinderen te werken’. Na het tussenjaar na mijn VWO ben ik in 2009 begonnen aan PA², de combinatie van de bachelor Pedagogische Wetenschappen aan de VU in Amsterdam en de pabo aan de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle. Ik vond de combinatie tof, dat je de ene dag met kinderen werkt in de klas en de dag erna weer (wetenschappelijke) theorie leert in de collegebanken. Tijdens mijn stages bleek al snel dat het zijn van leerkracht meer inhoudt dan leuk lekker spelen met kinderen. Het is ook het orde houden in zo’n groep, het organiseren van een klas, oudergesprekken, plannen maken etc. Dat was wel even wennen en dat moest ik wel leren! Toen ik mijn twee bachelordiploma’s op zak had, heb ik de master orthopedagogiek gedaan. Na de opleiding heb ik veel gewerkt als inval-leerkracht en heb ik een jaar vrijwilligerswerk in Afrika gedaan. Inmiddels ben ik beland in het speciaal basisonderwijs en draai ik daar nu voor het eerst een eigen groep. Ik vind het een enorme uitdaging, maar ook erg leuk.

Toegevoegde waarde als academicus
Ik vind het best lastig om de toegevoegde waarde van academici in het basisonderwijs te benoemen, maar wel denk ik dat je door studie en stage een breder beeld hebt gekregen in theorie en praktijk. Ik geniet van de uitdaging en diepgang die ik gevonden heb in het SBO maar ook zoek in cursussen. Ik maak doordachte, onderbouwde plannen en ik denk kritisch na & mee over de dingen in mijn groep en in de school. Ik kies er nu bewust voor om fulltime mijn eigen groep te draaien (en in die zin niet echt iets te doen met mijn orthopedagogiek diploma), omdat ik daar nog veel in kan leren en omdat ik geniet van het werken met kinderen. Daarnaast denk ik dat de kennis en ervaring die ik nu leer, nooit weg zijn. Ook als ik misschien ooit nog wel iets anders ga doen in of buiten het onderwijs.

Toekomst
Er zijn verschillende dingen die ik interessant vind, dus wie weet wat er op mijn pad komt en waar ik terecht kom. Maar voor nu zit ik op mijn plek en wil ik graag meer leren en ervaring opdoen.