Onderwijsonderzoek

Een Gouden Start

Geschreven door: Masja le Bouille (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) 

In de eerste weken van het schooljaar heb je als leraar goud in handen: het is de tijd waarin een groep nog fris en kneedbaar is. Het is bij uitstek het moment om te werken aan positieve groepsvorming. Dus hoe creëer je in vier weken tijd een wij-gevoel in jouw klas?
In het boek ‘De gouden weken’ laat psycholoog en onderwijsadviseur Boaz Bijleveld zien hoe je de eerste periode van het schooljaar zo vormgeeft dat er het hele jaar een goede sfeer heerst in de klas. Interessant zijn de suggesties voor groepsvormende activiteiten (onder andere originele energizers en verrassende coöperatieve werkvormen), effectief klassenmanagement, de indeling van het lokaal en de indeling van een dag. Na de kerstvakantie herhaal je de methodiek: dit worden de ‘Zilveren Weken’ genoemd. Bijleveld besteedt ook aandacht aan effectieve communicatie met ouders: zo vind je allerlei tips voor gerichte gesprekstechnieken die je direct aan het begin van het schooljaar kunt inzetten.
Sterk is de evidence-based grondslag van het boek. Bijleveld baseert zijn stappenplan op verschillend wetenschappelijk onderzoek, zoals het groepsvormingsmodel van Tuckman en de behoeftepiramide van Maslow. Genoeg inspiratie om van jouw nieuwe klas een gelukkige klas te maken.

Bron: Bijleveld, B. (2011). De Gouden Weken. Groepsvorming en ouderbetrokkenheid. Drachten: Eduforce